Tanja Ahjopalo

”Käsityö ja uniikkituotteet ovat tämän päivän luksusta. Korut sisältävät usein paljon muistoja ja tunteita, jotka säilyvät jalometalliesineessä sukupolvelta toiselle. Minusta on kiehtovaa, että voin korumuotoilijana olla osa sitä historiaa.

Olen työskennellyt korumuotoilijana vuodesta 2008, valmistuttuani Lahden Muotoiluinstituutista koru- ja esinemuotoilijaksi. Olen koulutukseni kautta muotoilija ja suunnittelija, mutta myös vahvasti taidekäsityöläinen. Käsityö on kulkenut mukanani lapsuudesta saakka. Olen aina ollut askartelija, rakentaja ja korjaaja, jolla on muutama projekti meneillään.

Avasin ensimmäisen oman liikkeeni Folklore Studion Alppilaan vuonna 2012 ja muutin sieltä kesällä 2018 Helsingin Kruununhakaan.

Parasta omassa putiikissani on asiakkaiden tapaaminen. Suunnittelen mielelläni koruja uniikkeina tilaustöinä. Yhdessä asiakkaan kanssa suunnittelu on palkitsevaa, kun valmis koru sopii käyttäjänsä persoonaan ja siitä tulee hänelle lempiesine, joka kestää käytössä parhaassa tapauksessa koko hänen loppuelämänsä ajan. Kihla- ja vihkisormukset ovat suosituimpia tilaustöitä. Rakkauden symboli ja suuria tunteita sisältävä sormus on aina yhtä kiinnostava tuote suunnitella.

Muotokieleni on yksinkertainen ja geometrinen. Pyrin löytämään tuotteisiini tasapainon ajattomien, puhtaiden linjojen kautta, lisäämällä siihen ehkä pientä rosoa mattapinnan tai yksityiskohdan avulla. Oma kädenjälkeni ja tyylini näkyy kaikissa muotoilemissani tuotteissa. Koen vahvuutenani muotoilijan ammattitaidon yhdistämisen käsityöläisen materiaalituntemukseen ja tekniikkaan.

Korutaide on inhimillistä ja arkista, se kulkee ihmisten mukana. Arjen kaunistaminen on minun juttuni. Korut eivät kuulu vain juhlaan ja erityistilanteisiin, vaan ne tekevät jokaisesta päivästä hiukan kauniimman.”